Közös közbeszerzési szószedet ( CPV kódok)

A közös közbeszerzési szószedet az Európai Unióban a közbeszerzések lebonyolításához használt egységes osztályozási rendszer.

A CPV célja a közbeszerzési szerződések tárgyára, azaz az árucikkekre, szolgáltatásokra és építési beruházásokra történő hivatkozások szabványosítása.

A CPV-kód segítségével a közbeszerzési tárgyak egyszerűen jelölhető meg a közbeszerzési dokumentumokban, hirdetményekben és szerződésekben. A szabványos megjelölés CPV-kódból és megnevezésből áll, pl. 03111300-5 Napraforgómag.

Közös közbeszerzési szószedet ( CPV kódok) 2006-2008

A CPV-t 2006-ban vezették be, a jelenlegi rendszer 2008 óta van használatban.

A CPV főszójegyzéket (alapszójegyzéket) és kiegészítő szójegyzéket tartalmaz. A gyakorlatban általában elégséges a főszójegyzékből származó kód használata, ám ha szükséges, akkor ez mellett feltüntethető a kiegészítő kód is. A főszójegyzék 9 számjegyből áll. Maga a CPV kód 8 számjegyű, amelyhez azonban egy további számjegyet is írnak abból a célból, hogy ellenőrizhető legyen, nem írták-e el a kódot.

Az osztályozási rendszerben egy-egy árut, szolgáltatást vagy építési beruházást a CPV-kód és a hozzá kapcsolódó megnevezés jelöl.

Közös közbeszerzési szószedet ( CPV kódok)

A kiegészítő szójegyzék rendeltetése az, hogy további minősítő információkat adjon meg az adott áruról, szolgáltatásról vagy építési beruházásról. Ilyen minősítő lehet az anyag, a megjelenési forma, az alak, a csomagolás és a kezelés, az igazgatási jellegzetességek vagy a felhasználók, illetve a célcsoport.

CPV kódok
CPV kódok

A közbeszerzési hirdetményekben CPV-kód alapján történik a közbeszerzés tárgyának megjelölése, ami egyszerűsíti a közbeszerzési eljárások lebonyolítását, adminisztrálását.

All rights reserved - © 2020 kozbeszerzes-e.hu
phoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram